Si e mbron fibra optike mjedisin? - Digicom Fiber
Zyrat Qendrore,
Rruga Papa Gjon Pali II,
ABA Business Center, Tirane
Kujdesi ndaj klientit: +355 45 600 110
Posta elektronike
contact@digicom.al

Si e mbron fibra optike mjedisin?

Si e mbron fibra optike mjedisin?
by

Si fibra optike do të shpëtojë botën?

Teknologjia është krijuar për të përmirësuar jetën tonë, duke e bërë më të lehtë dhe më të mirë, por ndonjeherë përparimet ndikojnë në botën tonë, prandaj kompania Digicom përdor teknologjinë e fibres optike dhe po bëhet cdo ditë me ekologjike,duke nxjerrë nga përdorimi telat e vjetra të bakrit.

Fibra optike ofron shumë përparësi krahasuar me kabllot e bakrit, nga lidhjet e shpejta të internetit deri në faktin se rrjetet e fibrave nuk kanë nevojë të ndryshohen pasi të instalohen sepse kompania i përmirëson ato duke ndryshuar teknologjinë që krijon pulsin elektronik të dritës dhe jo duke zëvendësuar kabllot e fibrave.

Për më tepër, fibra optike qelq po përdoret dhe në shumë fusha të tjera , jo vetëm telekomunikacion, sepse ato ofrojnë mundësi ndriçimi për mjekësinë, terapitë e lehta dhe industrinë e automobilave.

Por a e dini se kabllot me fibra optike kanë përfitime mjedisore?

Para së gjithash, sistemet kabllore me fibra optike harxhojnë më pak energji sesa sistemet kabllore koaksiale. Investigimet tregojnë se kabllot me bosht të përbashkët konsumojnë 3,5 vat për të transmetuar të dhëna mbi 100 metra, ndërsa sistemet me fibra optike përdorin vetëm më pak se 1 vat për të kryer impulse të lehta mbi 300 metra.

Më pak energji nënkupton më pak nxehtësi të prodhuar, prandaj kabllot me fibra optike nuk kanë nevojë për sisteme ftohëse që shpenzojne energji të tepërt për ta mbajtur atë në një temperaturë të përshtatshme. Kjo do të thotë se nevojiten më pak mjete për kondicionimin e ajrit, duke kursyer pajisjet.

Ruajtja e energjisë ndihmon në reduktimin e emetimeve të CO2, kabllot me fibra optike lëshojnë vetëm 7g dioksid karboni për çdo Gigabits të të dhënave. Sipas një studimi të bërë nga Ecobilan në vitin 2008, duke instaluar teknologjinë e fijeve optike, në 30 vjet bizneset e telekomunikacionit mund të ulin emisionet e dioksidit të karbonit në 30 milionë ton vetëm në Europë dhe kjo gje është në planin e Këshillit të Evropës.

Një përfitim tjetër është që kabllot e komunikimit me fibra optike mund të instalohen nën oqeane, dhe kane nevojë për më pak burime sesa sistemet kabllore nëntokësore

RoHS eco-friendly

Që nga viti 2003, Direktiva për Kufizimin e Substancave të Rrezikshme (RoHS) është kujdesur që pajisjet elektrike dhe elektronike të mos përmbajnë më shumë se nivelet e pranuara të metaleve të rënda siç janë: Plumbi, Merkuri, Kadmiumi dhe Kaliumi Hvalvalent, i njohur për shkaktimin e disa sëmundjeve të tilla si anemia ose dëmtimit të veshkave dhe ndotjen e mjedisit.

Digicom mbeshtet direktiven e Bashkimit Europian duke kuptuar shëndetin e RoSH dhe shqetësimet mjedisore dhe punojnë për t’i bërë sistemet me fibër optike gjithnjë e më shumë eko-miqësore.

Më pak bakër, më shumë siguri!

Por, saktësisht si do të shpëtojë botën fibra optike ?

Kabllot koaksiale janë bërë nga bakri. Dhe nuk është sekret për askënd që nxjerrja e këtij metali është shumë kontaminues dhe madje e rrezikshme.

Minierat e bakrit ndikojne te bimësia, uji dhe jeta biologjike pranë zonave minerare, për shkak të kullimit të minierave të acidit të shkaktuar nga oksidimi i sulfideve të metaleve. Zonat e prekura keq nuk janë as në gjendje të mbështesin jetën. Dhe për të mos folur për dëmet e shkaktuara te njerëzit, ekspozimi i gjatë ndaj këtij metali me ngjyrë të kuqërremtë mund të shkaktojë kancer të mushkërive dhe sëmundjeve të zemrës.

Sidoqoftë, fibra optike është bërë nga një xham shumë i pastër dhe ky xham është I perbërë kryesisht nga Dioksidi i Silikonit, elementi i dytë më i bollshëm në Tokë pas Oksigjenit. Dioksidi i silikonit (SiO2) është përbërësi kryesor i rërës dhe gjithashtu mund të gjendet në shkëmbinj, baltë dhe madje edhe ujë, kështu që planeti nuk po mbaron nga ky përbërës!

Procesi i nxjerrjes së silicit nga rëra konsiston në heqjen e oksigjenit nga ai, duke ngrohur një përzierje silicie dhe karboni në një temperaturë më të lartë se 2.000 ºC.

Po Shqipëria?

Ne vendin tonë jane bërë hapa të rëndësishem para për sa I përket teknologjisë dhe ruajtjes së mjedisit.

Dhe sa herë flitet për Fibrat Optike mendja na shkon te Digicom, operator I vetëm në treg që operon 100 % nëpërmjet fibrës. Madje dhe sllogani që kjo kompani ka lancuar së fundi në treg është “RROKE FIBREN”

Digicom, ka instaluar një rrjet optik gjigand komplet nëntokësor prej më shumë se 600 km vetëm në qytetin e Tiranës, duke mundësuar kështu për cdo banor të kryeqytetit qasje në internet më të shpejtë dhe më të sigurt. Falë kësaj teknologjie të avancuar, Digicom solli ne vitin 2018 për herë të parë në Shqipëri internetin me shpejtësi 1 Gigabit/s, shpejtësi e cila ofrohet vetëm në tre vende në rajonin tonë.

SHPEJTËSIA E INTERNETIT ËSHTË E ARDHMJA, DHE E ARDHMJA DUHET TË JETË EKO-MIQËSORE.

DIGICOM, RROKE FIBRËN