Kostot e fshehura të një interneti jo të qëndrueshëm. - Digicom Fiber
Zyrat Qendrore,
Rruga Papa Gjon Pali II,
ABA Business Center, Tirane
Kujdesi ndaj klientit: +355 45 600 110
Posta elektronike
contact@digicom.al

Kostot e fshehura të një interneti jo të qëndrueshëm.

Kostot e fshehura të një interneti jo të qëndrueshëm.
by

Në biznes, një internet i paqëndrueshëm mund të të kushtojë më shumë sesa mendon.

 

Është normale të mendosh që të gjitha komapnitë dhe paketat e internetit janë njësoj.

 

Shërbimet më të lira të internetit mund të jenë të tilla për një arsye – shpejtësi e ulët, support i limituar dhe kufizime të tjera. Shpesh herë ndryshimi mes internetit të biznesit dhe internetit rezidencial mjegullohet – për shkak të shpenzimit të shtuar.

 

Por, sa është kostoja e vertetë e lidhjes së internetit për një biznes? Në këtë postim do përpiqemi të bëjmë një llogari të thjeshtë të kësaj.

 

Varesia Nga Sherbimet CLOUD

 

Nje biznes mesatar sot perdor deri 6 shërbime cloud.

 

Sherbimet cloud janë të varura jashtëzakonisht nga shpejtësia dhe qëndrueshmëria e internetit. (mendo Gmail, Google Drive, DropBox, POS(point of sale) etj.)

 

Nje shembull perfekt janë Kafenetë dhe Restorantet që përdorin shërbime POS(point of sale) në tablet(për kamarierët) ose kompjuter për të manaxhuar porositë ose për të pranuar pagesa me kartë. Të gjitha keto aplikacione janë në cloud, dhe si të tilla varen 100% nga shpejtësia dhe qëndrueshmëria e internetit. Kur interneti nuk fuksionon, as keto aplikacione nuk funksionojnë, punonjësit nuk arrijnë të koordinohen dot, dhe kush do që të bëjë pagesa me kartë nuk i bën dot. Keto shkëputje të lidhjes së internetit mund të jenë shumë dëmtuese për bizneset që kanë volum të madh transaksionesh.

 

Humbje e Aksesit të Emalive, dhe Sistemeve CRM

 

Pastaj është edhe humbja e aksesit të burimeve që keni. Një zyrë programimi që i hoston të gjitha dokumentet në cloud ose në server lokal, në momentin e shkeputjes së lidhjes së internetit e gjithë skuadra e programimt mund të humbasë aksesin dhe të ndalojë puna.

 

Shpejtësia e ulet.

Jo të gjitha problemet lidhen me shkëputjen e internetit.

 

Në fakt shumë probleme lidhen dhe me humbjen e paketave sic njihet nga teknikët. Këtë mund ta përjetoni si ngadalësim i internetit, shumë kohë për të hapur një faqe web, vështirësi për të dërguar një email, ngecje të web-konferencave…

 

Këto nuk janë probleme që lidhen me qëndrueshmërinë e internetit, por me shpejtësinë e tij. Vini re që këto probleme lidhen direkt me nivelin e shërbimit.

 

Le të llogarisim konkretisht kostot.

 

Le ti vendosim disa numra humbjes së internetit(ose shpejtësisë së ulet të tij).

 

Do të përdorim shembullin e kompanisë XYZ shpk. Ka shumë menyra për të llogaritur koston e shkëputjes së internetit për një biznes por në këtë rast do ta mbajmë të thjeshtë dhe do të fokusohemi në 2 gjëra: Shuma e pagave që kompania XYZ shpk. paguan punonjësit edhe pse ata nuk janë në gjendje të punojnë, dhe shitjet e humbura që shkaktohen.

 

Le ta marrim që 4 punonjës secili merr 50’000 Lekë në muaj, përfshirë sigurimet. Duke u bazuar në faktin që ata punojnë 40 orë në javë (pra full-time), biznesi shpenzon rreth 312 Lekë në ore per secilin punonjes.

 

Nëse secili nga këta punonjes humbet 4 orë produktiviteti në muaj, sasia totale bëhet 5’000 Lekë vetëm për të paguar kohën e humbur, çdo muaj.

 

Por kjo nuk është e gjitha.

 

Konsideroni të ardhurat e humbura që biznesi mund të jetë duke humbur. Le ta marrim që cdo punonjes është përgjegjes për të kontribuar të pakten 125’000Lekë cdo muaj, për punën e bere. Kjo është 781Lekë për ore në aktivitet shitjesh. Shumezojë këtë numër me 4 ore te humbura, dhe pastaj shumezoje per 4 persona, dhe kjo eshte 12’496 Leke te humbara nga shitjet cdo muaj.

 

Shtojmë tani kompesimin që duhet t’i paguajmë punonjësve (5’000 Lekë), bashkë me shitjet e humbura (12’496Lekë), dhe bashkë me kostot totale janë 17’496 Lekë. Por, mund të mendosh që punonjësit mund të bëjnë gjëra të tjera gjatë kohës që nuk ka internet, apo jo? E saktë, ose mendo sesa të varur jeni ndaj kompjuterave të sistemeve të IT. Le ta marrim se çdo punonjës ështe 75% i varur nga sistemet e IT. Shumëzo  0.75 x 17’496, dhe del 13’122 Lekë të humbura çdo muaj nga produktiviteti dhe shitjet e humbura.

 

Mund të marresh një lidhje interneti të qëndrueshme për shumë më pak para në muaj se aq.

 

Si ti shmangësh këto humbje duke zgjedhur një linjë të qëndrueshme interneti

 

  • A ka ISP-ja një historik të mire të shërbimit ndaj klientëve të biznesit?
  • Sa ka qene historiku i Uptime? Per Digicom i gjeni ketu
  • A ështe ISP-ja juaj pronare e infrastrukures apo thjesht rishitëse e internetit. Nëse është rishitëse e internetit nuk ka kontroll mbi performancën, sepse ata thjesht po e rishesin atë. Digicom është pronare e të gjithë infrastruktures së rrjetit me fibër optike.
  • Cfarë kapacitesh ka ISP per tu kujdesur për problemet që mund të ndodhin, stafi profesional dhe inxhinierik.
  • A munden ata të të ofrojnë një zgjidhje të qëndrueshme per biznesin që minizon humbjen dhe njëkohësisht ka cmim të përballueshëm. Shiko ofertat e Digicom per Biznes këtu

 

Ti marrësh të gjitha pikat e mësipërme në konsideratë mund të kursejë shumë dhimbje koke – pa përmendur shpenzimet në afat-gjatë.